Képtalálat a következőre: „recipe png”      Fenséges Ízek
     Gasztronomia felsőfokon
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Mini-chat
Cézár saláta 
A világ legkedveltebb salátájának eredete szintén máig vitatott. Egyesek szerint az olasz származású 1903-ban Giacomo Junia találta fel 1903-ban, s a szerinte legnagyobb olaszról, Cézárról nevezte el. Az elterjedtebb változat alapján a salátát Ceasar Cardini olasz származású mexikói étterem-tulajdonos találta ki 1924 július 4-én, amikor már nem tudott mit felszolgálni a sok vendégnek. Minden esetre az eredeti cézár saláta egész salátalevelekből áll, melyek olívaolajjal és egy perces lágy tojással vannak össze keverve, s kézzel lehet enni.
Megtekintések száma: 345 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)

Crépes Suzette 
A francia palacsinta nevének eredete vitatott, egyes elméletek szerint szintén August Escoffiernek köszönhető. E szerint a szakács az édességet egy francia színésznőről, Suzanne Reichenberg-ről nevezte el. Más elméletek szerint egy fiatal pincér véletlenül szolgált fel likőrös palacsintát a Wales-i hercegnek, a későbbi Edward királynak 1895-ben. A hercegnek nagyon ízlett a palacsinta, s azt a társaságában lévő fiatal hölgyről nevezte el Suzette-nek.
Megtekintések száma: 301 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)

Peach Melba


Ugyanígy Nellie melbáról nevezte el Escoffier azt a héjától megfosztott őszibarackot, melyet málnaszósszal és vaníliafagylalttal tálalt.
Megtekintések száma: 342 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)

Kossuth Lajos is: a nevével jegyzett ételek kötődése a politikushoz – szinte kivétel nélkül – a fantázia szüleményei. A legenda szerint Kossuth Lajos a pozsonyi országgyűlés ideje alatt szívesen fogyasztott mandulakrémmel vagy diókrémmel töltött kiflit Palugyay Jakab a Zöldfához címzett vendéglőjében. Palugyay Pozsony legismertebb vendéglőse volt. Kossuth Lajos állítólag a mandulás kiflit valamivel jobban szerette, emiatt eredetileg szerettem volna kétféle kiflit készíteni, de csak dió volt itthon, a vendégek érkezése pedig közeledett, nem lehetett már bevásárolni menni.Keressük a híres ételeket! Ön is hallott már híres emberekről elnevezett ételről, netán meg is kóstolta ? &n ... Tovább »
Megtekintések száma: 388 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)



Az örök és kihagyhatatlan történet az ilyen összeállításokból – bár valódiságát azóta is kétségbe vonják. Ettől függetlenül a mese szerint Sandwich grófja, John Montagu megéhezett egy kártyaparti közben, s olyan ételt kért melyet egy kézzel el tud fogyasztani. Ebből lett a világ legkedveltebb étele, a szendvics.
Megtekintések száma: 302 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)

 
Sylvester Graham az első dietetikai tanácsadók közé tartozott, igazi reformer volt. Úgy vélte, a rengeteg fehér kenyér és hús helyett inkább sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát kellene fogyasztania az embereknek. Az ő nevét viseli a ma is kedvelt Graham-liszt, bár valószínűleg Graham forogna a sírjában, ha a ma kapható termékek összetételét látná.
Megtekintések száma: 297 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)



A gasztronómia történetével foglalkozók máig vitatott kérdése, hogy vajon melyik Esterházy családtag nevéhez fűződik a híres rostélyos elnevezése. Négy Esterházyt is megemlítenek forrásként az 1500-as évektől az 1800-asig, de hozzájuk kapcsolódik az tény. Egy biztos, az eredeti recept Gundel 1934-es Kis magyar szakácskönyvében jelent meg először.
Megtekintések száma: 350 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)



Az 19-20. század fordulóján Helen Porter Mitchell, művésznevén Nellie Melba volt a világ első számú operaénekesnője, aki elsőként vált Ausztrália igazi világsztárjává. Csodálatos hangja messze földön híressé tette az addig csak kietlen pusztaságairól híres Ausztráliát. Amikor Nellie 1897-ben Londonban a Savoy-ban szállt meg, az ottani főszakács August Escoffier az ő tiszteletére nevezte el Melbáról azt a hajszálvékony kétszersültet, amelyet általában levesekhez szokás feltálalni.
Megtekintések száma: 344 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)

Mikszáth Kálmán éppen azon a napon született, mind a Dobostorta feltalálója, Dobos C. József. Az író nagy ínyenc volt már fiatal korában is, mely szenvedélye később is megmaradt. Kettejük barátsága mellett fontos szerep jutott Mikszáthnak Gundel Jánoshoz, a dinasztia alapítójához fűződő barátságának is. Gundel ugyanis 1894-ben egy alkalommal egész menüsort nevezett el az íróról, melynek egyik eleme a máig kedvelt kakaós-lekváros piskóta volt
Megtekintések száma: 832 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)



Raffaello Esposito pizzasütő 1889-ben készítette Umberto király számára a nemzeti színben pompázó pizzát: zöld bazalikomot, piros paradicsomot és fehér mozzarella sajtot rakott rá. A királynőnek annyira ízlett a kreálmány, hogy levélben fejezte ki köszönetét – így született meg az egyik legkedveltebb pizza, s azóta tesznek rá mozzarellát.
Megtekintések száma: 303 | Hozzáadta: Liza | Dátum: 2012-01-27 | Hozzászólások (0)

1 2 3 »
Naptár
«  November 2019  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2019 Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz