|
 | |  |
|


A legelterjedtebb történet szerint Stroganov gróf (1774-1817) szakácsa bélszín készített volna, de a szibériai hidegben megfagyott a hús. Nem tudta hát felvágni, csak apró csíkokra szelni. Először 1861-ben jelent meg írásban a recept, amikor a szósz még csak vajból, mustárból és tejfölből áll. Később ezt variálták tovább hagyma, gomba és paradicsompüré hozzáadásával.
|

Gundel Károly számos mesterműnek nevezhető receptet talált fel fényes pályafutása során. Ezek közül talán a Gundel palacsinta a legismertebb, melyet eredetileg a dió és a mazsola mellett hajszálvékonyra vágott cukrozott narancshéjjal is megtöltöttek.
|

Ujházy Ede színművész nevéhez kötődik, akinek a történet szerint – ahogy Krúdy Gyula és Nagy Endre elmesélte –a kedvenc levese volt. Tyúk helyett azonban kakasból készült, s Nagy Endre elmondása alapján Ujházy, aki kiválóan főzött három napig főzte az öreg kakasokat, míg azok puhábbra nem főttek a zöldségeknél.
|
A régi görögök, főleg a spártaiak életmódjának megfelelően szerény volt az étkezésük is, s a főétkezés, ami az ebédnek felelet meg s délután 3 óra tájban folyt le, kenyérből és húsból állott. A rómaiak ebédje, szintén 3 óra tájban, már kissé bőségesebb s a bor sem hiányzott onnan. Húst, különösen a köztársaság idejében, ritkábban ettek.Ez volt az általánosság, ami persze nem azt jelentette, hogy ne lettek volna már a legrégibb időben is olyanok, akik túl sokat gondoltak a bőséges étkezésre.Már az ókorban voltak vidékek, városok, ahol az ínyencek jóvoltából a szakácsművészet igen magas fokra emelkedett. A bősége, különleges &
...
Tovább »
|
Az erdélyi népi konyha remeke - gondolná a beavatlan - holott nincs köze sem Erdélyhez, sem a székelyekhez. Ez a rendkívül népszerű, egyszerű és ízletes étel a múlt század közepén született, és a keresztapja maga Petőfi Sándor vala. Akkortájt történt, hogy Székely József főlevéltáros betért az egyik pesti vendéglőbe ebédelni… S mivel már meglehetősen késő volt, és a korcsmáros már csak egy fél adag savanyúkáposzta-főzelékkel, és egy fél adag sertéspörkölttel rendelkezett, az éhes vend&eac
...
Tovább »
|
Híres nemzeti eledelünkről, a gulyásrólMinden bizonnyal nagyon régi magyar étel. Talán már ették a honfoglalás korában is. Pásztorok tápláléka volt egykor - mint a neve is mutatja. A foglalkozás szava Árpád-kori, a jellegzetes, róluk elnevezett étel jóval későbbi. A 18. század második felétől, a falusi konyha közvetítésével lett mindennapossá. Először minden magyar háztartásban ették és kínálták - de nem sokkal később - a reformkorra már az iparszerű vendéglátás is étlapra, menülapra tette. Rövidesen belekerült a szakácskönyvek ajánlataiba is. Történetével sokan foglalkoztak. Sokfélét elmondtak eredetéről, elterjedéséről, fort
...
Tovább »
|
Az elmúlt század elején alkotó, termékeny író (több könyvet, regényt és rengeteg újságcikket írt) Krúdy Gyula, nemcsak írni tudott. Szeretett kávéházba, étterembe járni. Az a hír járta róla, hogy imádott enni, és értette is a módját a komótos, élvezetes fogyasztásnak. Több művében találkozhatunk az ételek és az étkezés aprólékos, élethű leírásával, melyek elolvasása után, magunk is az éléskamra irányába vesszük az utat. Rácponty (á la Krúdy) |
Története A dobostortát 1884-ben készítette el először Dobos C. József magyar cukrászmester, s az 1885-ös budapesti kiállításon már bemutatta. A Sacher-tortával együtt a legnépszerűbb sütemények közé tartozik. A dobostorta öt piskótalapból és könnyű csokoládékrémmel töltött torta. Jellegzetessége, vagy ha úgy tetszik, különlegessége a karamellbevonat.
Dobos C. József 1884-ben k&eacut
...
Tovább »
|
Története: Az eredeti csokoládétortát, mely méltán vált világhírűvé, a bécsi Sacher cukrászdában készítik. A tortát Sacher felirattal és pecséttel díszítik, ezzel is hangsúlyozva a recept egyediségét. Ezt az édességet 1832-ben találta ki, tizenhat évesen, Franz Sacher cukrászinas. Életének harmincas éveiben az akkor már jónevű cukrász (az Esterházy családnál is dolgozott) csemegeüzletet nyitott Bécsben az egyik Szent-István Dóm melletti utcácskában. Később ezen a helyen építette fel a Franz Sacher fia a családnevüket viselő szállodát, amelynek mai címe: Philharmoniker Strasse 4-es szám. Itt ma is megkóstolhatjuk vagy megvásárolhatjuk az igazi, az eredeti Sacher-tortát. Sőt a cukrászda megrendelésekre is szállít (gondosa
...
Tovább »
|
A hosszú történetű, nagy kiterjedésű Esterházy család tagjai Magyarország egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb főnemesei voltak. Az egyik legősibb magyar család leszármazottainak tartották magukat. Eredetük az Árpád-kori Salamon-nemzetségig vezethető vissza. Az Esterházyak nagyon szerették a művészeteket. Miklós József herceg, aki a 18. század második felében élt, szintén rendkívül jártas volt a művészetekben, és szívesen támogatta a tehetséges művészeket. Ő építtette fel az egyik családi birtokon az Esterházy-kastélyt (a mai Fertődön található), amely szépségében állítólag vetekedett a franciaországi Versailles kastélykomplexumához. „Fényes” Miklós kismartoni és eszterházi udvarában volt udvari zenész Joseph Haydn is. Az Esterházyak
...
Tovább »
|
| |
 | |  |
|
 |
| Naptár
 | |
« Április 2021 » | H | K | Sze | Cs | P | Szo | V | | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
|
 |
|