Képtalálat a következőre: „recipe png”      Fenséges Ízek
     Gasztronomia felsőfokon
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Mini-chat
Nyitólap » 2012 » Január » 25 » A Sacher-torta
9:30 PM
A Sacher-torta
Története: Az eredeti csokoládétortát, mely méltán vált világhírűvé, a bécsi Sacher cukrászdában készítik. A tortát Sacher felirattal és pecséttel díszítik, ezzel is hangsúlyozva a recept egyediségét. Ezt az édességet 1832-ben találta ki, tizenhat évesen, Franz Sacher cukrászinas. Életének harmincas éveiben az akkor már jónevű cukrász (az Esterházy családnál is dolgozott) csemegeüzletet nyitott Bécsben az egyik Szent-István Dóm melletti utcácskában. Később ezen a helyen építette fel a Franz Sacher fia a családnevüket viselő szállodát, amelynek mai címe: Philharmoniker Strasse 4-es szám. Itt ma is megkóstolhatjuk vagy megvásárolhatjuk az igazi, az eredeti Sacher-tortát. Sőt a cukrászda megrendelésekre is szállít (gondosan fadobozokba csomagolva) Sacher-tortát a világ valamennyi tájára. 
   
Ki ne ismerné a csokoládés-lekváros tortacsodát, a Sachert? Története egy véletlennek köszönhető, hisz az akkor 16 éves cukrásztanuló Franz Sacher csak beugróként dolgozott egy vacsorán. Sachert megbízták, hogy készítsen egy különleges desszertet Metternich kancellárnak: a fiú két szelet csokoládés piskóta közé baracklekvárt kent, és az egészet csokoládéval vonta be. Szó sem volt benne mindenféle meggydarabokról, vagy erdei gyümölcsös lekvárról. 

Receptje
 Hozzávalók: A csokoládés piskótához: 12 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 11 dkg porcukor, 5 tojássárgája, fél felhasított vaníliarúd (vagy vaníliaaroma), 4 tojásfehérje, 5 dkg liszt, 12 dkg finomra darált mandula. A csokoládémázhoz: 30 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé, 6 dkg kakaó, 1,25 dl víz. Továbbá: egy 22 cm átmérőjű tortaforma, vaj és zsemlemorzsa a forma aljának kikenéséhez, 20 dkg sárgabaracklekvár, 2-3 ek. víz. A csokoládét apróra vagdaljuk, és egy kis tálkába tesszük, majd forró vízbe merítve felolvasztjuk, s melegen tartjuk. Egy nagyobb tálban habosra keverjük a vajat, a porcukor egyharmadával, miközben egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a vaníliarúdból kikapart pépet (vagy a vaníliaaromát), és a langyos csokoládét is. a maradék cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, és az átszitált liszttel, valamint a mandulával együtt lazán a masszába keverjük. A tortaforma alját megkenjük vajjal, és beszórjuk zsemlemorzsával. Beletöltjük a masszát, a tetejét elsimítjuk. 180 C-os előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. A csokoládémázhoz egy lábaskában összekeverjük a cukrot, az apróra tördelt csokoládét, a kakaót és a vizet, és addig főzzük, míg „nyúlóssá” válik. Ekkor levesszük a tűzről, átöntjük egy tálba, és fakanállal, mindig egy irányban, addig keverjük, míg besűrűsödik. A kihűlt tortát két lapra vágjuk, az alsót megkenjük a sárgabaracklekvárral, és a tetejére illesszük a felsőt. A maradék lekvárt felhígítjuk a vízzel, néhány percig forraljuk, majd áttörjük, és egyenletesen megkenjük vele a tortát. Rácsra tesszük, leöntjük a csokoládémázzal, és hagyjuk megszáradni. 
Megtekintések száma: 225 | Hozzáadta: Liza | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Naptár
«  Január 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2017 Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz