Fenséges Ízek
     Gasztronomia felsőfokon
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 5
Statisztika

$ONLINE_
COUNTER$$ONLINE
_USERS_LIST$
Belépés
Nyitólap » 2012 » Január » 25 » Dobos torta
9:32 PM
Dobos torta
Története 
A dobostortát 1884-ben készítette el először Dobos C. József magyar cukrászmester, s az 1885-ös budapesti kiállításon már bemutatta. A Sacher-tortával együtt a legnépszerűbb sütemények közé tartozik. A dobostorta öt piskótalapból és könnyű csokoládékrémmel töltött torta. Jellegzetessége, vagy ha úgy tetszik, különlegessége a karamellbevonat.


Dobos C. József 1884-ben készítette el először azzal a céllal, hogy sokáig eltartható, dekoratív és finom tortát készítsen. A siker óriási volt, hiszen ez volt az első vajkrémes torta recepjte – addig a cukrászok csak főzött krémekkel dolgoztak. Dobos a recepttel beutazta egész Európát, halála után pedig megosztotta azt a Fővárosi Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületével, hogy bárki kipróbálhassa

 Receptje 



Hozzávalók: A tortalapokhoz: 9 tojás, 22 dkg porcukor, 18 dkg liszt, 5 dkg olvasztott vaj. A vajas csokoládékrémhez: 30 dkg vaj, 5 dl tej, 3 tojássárgája, fél db felhasított vaníliarúd (vagy vaníliaaroma), 4,5 dkg étkezési keményítő, 25 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 12 dkg étcsokoládé. A karamelles fedőlaphoz: 1 kk. vaj, 15 dkg cukor, néhány csepp citromlé. Valamint: sütőpapír, és egy 26 cm átmérőjű tortagyűrű. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukor egyharmadával. A tojásfehérjéket felverjük egy kevés porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a többi cukrot, és kemény habbá verjük. A hab egy részét a tojáskrémhez adjuk, fakanállal, kíméletesen összekeverjük. Beledolgozzuk a maradék habot és a lisztet, végül a felolvasztott, langyos vajat. A sütőpapírból 7 db 26 cm átmérőjű korongot vágunk ki, (egyenként) a tortaformába tesszük, és arányosan elosztva egyenletesen elsimítjuk rajta a masszát. 220 C-ra előmelegített sütőben, egymás után megsütjük. Vigyázzunk, mert a vékony lapok könnyen megégnek! A krémhez habosra keverjük a vajat. Simára dolgozunk 2 ek. tejet a tojások sárgájával és az étkezési keményítővel. A maradék tejet felforraljuk a cukorral, a vaníliából kikapargatott péppel (aromával) és a kakaóval. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a tojások sárgájával kikevert étkezési keményítőt, és besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, szitán áttörjük, és apránként a habosra kikevert vajhoz adjuk, végül belekeverjük az olvasztott csokoládét is. A legszebb lapot félretesszük a karamellnek. Egy tésztalapot (a sima, sütőpapírral érintkező oldalával lefelé) tortaalátétre teszünk, megkenjük a krémmel. A következő lapot, a sütőpapírral együtt, pontosan az előző lap tetejére fordítjuk, lenyomkodjuk, lehántjuk róla a papírt, megkenjük krémmel, és így tovább, míg a tésztalapok el nem fogynak. A maradék krémmel vékonyan bevonjuk a torta oldalát is, és a hűtőszekrényben jól kihűtjük. Egy lábaskában felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, és állandóan kevergetve aranysárgára pirítjuk. A meleg karamellt a félretett tésztalap tetejére öntjük és gyorsan, egyenletesen elsimítjuk a vajazott kenőlapáttal. Hosszú pengéjű késsel, melyet mindig megvajazunk, a karamellt 16 szeletre vágjuk (gyorsan dolgozunk). A karamellszeleteket a torta tetejére tesszük. 
Megtekintések száma: 195 | Hozzáadta: Liza | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Keresés
Naptár
«  Január 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2017 Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz