Képtalálat a következőre: „recipe png”      Fenséges Ízek
     Gasztronomia felsőfokon
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Mini-chat
Nyitólap » 2012 » Január » 23 » Magyar gasztronómia
11:23 PM
Magyar gasztronómia
A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet. Konyhakultúránk több mint ezeréves történelmi fejlődés eredménye, amely Magyarország jó természeti adottságain, valamint az évszázados tradicionális állattartás, növénytermesztés és a manufakturális élelmiszer-előállítás örökségén alapul. A magyar ételkészítési szokásokat alapvetően jellemző sertéshús és zsír használatának oka a török időkre vezethető vissza. A hódoltság évszázadai alatt a portyázó törökök ugyanis minden háziállatot elvittek, kivéve a sertést, mert azt a muzulmán hitük miatt nem ehették. A magyar tájkonyhák tradícióit jelentő receptek a népi táplálkozás bölcsességét bizonyítják, hiszen a legegyszerűbb nyersanyagokból készíthető legkülönfélébb ételvariációkat tartalmazzák.[1] „A magyar konyha története nem más, mint a jó ötleteket elfogadó, ötvöző, dominanciákat is beépítő táplálkozási fejlődés”[1] – az ősi ázsiai nomád, anémet, az olasz, a szláv, a török, az osztrák és a francia gasztronómia szintézise.A hagyományos magyar fogások alapanyagai a húsok, a friss zöldségfélék, gyümölcsök, a friss kenyér, atejtermékek és a méz. Füves levesek, gyümölcslevesek, zsenge főzelékek, meleg tészták, zöldségekkel készült frikasszék [megj 1], jóízű mártások ezernyi változata, valamint a sütve, párolva és főzve készíthetőmarha-, sertés-, bárány- szárnyas-, hal- és vadhúsételek csodás ízgazdagsága jellemzi a magyar konyhát.[1] Mindezek közül a legismertebb magyar nemzeti ételek a pörkölt, a gulyás, a halászlé, a töltött káposzta, a paprikás csirke, a paprikás krumpli, a disznótoros, a bableves és a túrós csusza.[2] A halászlé különlegességét az adja, hogy míg Európában évente 22–24 kg halat eszik meg egy fő, addig Magyarországon ugyanez az éves adat kevesebb, mint 4 kg/fő.[3] Ezt a kicsiny mennyiséget a karácsonyi halfogyasztási hagyományainknak, a dunai és tiszai halfőzési gasztronómiai örökségünknek köszönhetjük.„Egy nép étkezési kultúrája, szokásai, konyhájának fejlődése az adott nép történelmével szorosan összefügg.” [4] A magyar gasztronómia története arra tanít bennünket, hogy nem szabad túlbecsülni a modern sütési-főzési módszereket, és a régi ételeket sem szabad alábecsülni, mert az egészséges táplálkozás nyomait mindkettőben felfedezhetjük.

Megtekintések száma: 177 | Hozzáadta: Liza | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Mivel e9n nem tudok linket kfcldeni, rf6viden leedrom egy leves recipe9je9t."mindent bele" leevsnek hedvjuk a csale1dban.Minime1lis olajon hagyme1t piredtok, amikor me1r fcveges, akkor a nagyje1bf3l egyforme1ra ve1gott zf6ldse9geket beledobe1lom. (terme9szetesen a nehezebben fővő re9pe1kat ve9konyabb karike1ra, a brokkolit, karfiolt rf3zse1kra szedve). felf6ntf6m annyi vedzzel, amennyi a zf6ldeket ellepi. Ha olyanom van, hogy szednesebb legyen a leves, megkocke1ztatok bele egy felve1gott ce9kle1t. Ekkor azonban kisse9 tf6bb borsot teszek bele, hogy az e9deske9s edz ne nyomja el a tf6bbi zf6ldet. Sf3ze1s edzle9s szerint, megszf3rhatf3 a teteje te1lale1skor aprf3ra ve1gott zf6ld leve9lke9kkel, ami lehet ake1r snidling, medvehagyma, petrezselyem - ki mit szeret.Van egy me1sik, nagyon egyszerű főze9st nem ige9nylő receptem is. Amennyiben nem főe9tkeze9snek fogyasztja, arra is jf3, hogy kive1ltson be1rmilyen "nasi-ingert" is.Ha maradt előzőleg csirke, tyfak, vagy pulyka mellem a levesből, akkor ahhoz f6sszekocke1zok alme1t, uborke1t, csedkozok se1rgare9pe1t, te9pdesek sale1te1t, saje1t borecetemből kb fe9l decit kikeverek egy ke1ve9skane1l oliva olajjal, a zf6ldeket enyhe9n sf3zom-borsozom (hie1ba, ime1dom a frissen őrf6lt bors illate1t, edze9t) az f6ntetet re1hintem a salira, a teteje9re a főtt csirke vagy me1s mellet re1te9pkedem e9s ke9sz. Egy negyed csirkemell nagyse1gfa be1rmely me1s sze1rnyas zsedrmentes hfasbf3l e9s ke9t-he1rom alme1bf3l, egy uborke1bf3l e9s a tf6bbi hozze1valf3kbf3l ketten az e9n dre1ga beles Benőke9mmel tote1l jf3llakunk.

Név *:
Email *:
Kód *:
Naptár
«  Január 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2017 Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz