Képtalálat a következőre: „recipe png”      Fenséges Ízek
     Gasztronomia felsőfokon
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Levesek [1]
Pörköltek [1]
Meleg sült tészták [0]
Meleg tészták [0]
Desszertek [0]
Frissensültek [0]
Főzelékek [1]
Mini-chat
Gombák
A gombák különleges helyet foglalnak el az élővilágban. Míg korábban a növények közé sorolták őket, a későbbi kutatások bebizonyították, hogy bár vannak tulajdonságaik, amelyek alapján a növényekhez tartoznak, mégsem nevezhetők növényeknek. Bizonyos jellemzőik alapján ugyanis közelebb állnak az állatokhoz, de teljesen velük sem azonosíthatók. Éppen ezért ma már a gombák világa önálló egységet képez.A gombák fogyasztása egyidősnek mondható az emberiséggel. Írásos leletek bizonyítják, hogy már az ókori görögök és rómaiak is felismerték tápértéküket, íz- és illatanyagaiknak köszönhető különleges ízesítő hatásukat. Ókori feljegyzések igazolják, hogy már azokban az időkben is nagyra becsülték az étkezési gombákat, s a belőlük készült ízletes ételek nem hiányozhattak az asztalról. További feljegyzések arról is tanuskodnak, hogy Kelet-Ázsiában már kétezer éve termesztettek bizonyos gombafajtákat.Mára a gombák egyre nagyobb szerepet kapnak táplálkozásunkban, s ez nem csak ízüknek, hanem igen kedvező tápértéküknek is köszönhető. A gombák legnagyobb mennyiségben vizet tartalmaznak (88-92%), legfontosabb tápanyagaik a fehérjék, amelyek nagyon hasonlítanak az állati fehérjékhez. A fehérjéken kívül kis mennyiségben tartalmaznak szénhidrátokat, zsírokat is, de 100 gramm gomba energiatartalma így sem haladja meg a 20-40 kcal-t, mely rendkívül kedvező érték. A gombák szénhidrátjai - főként összetett cukrok - 2-6%-ot tesznek ki. Az ásványi anyagok közül leginkább kalcium, foszfor és szelén, a vitaminok közül az A-, B- és D-vitaminok fordulnak elő bennük. Mindezeken kívül íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak. Az íz-, illat- és aromaanyagok a nyálkahártya izgatásával vérbőséget okoznak, gyorsítják az anyagcserét, s maga a kitin is serkenti a bélműködést.Kedvező tápértékük mellett nagyon fontos a gombák gyógyhatása is. A Távol-Keleten már a Ming-dinasztia idején "életelixír"-nek tekintették a shiitake gombát, s a kínai orvoslás a vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésére használta. Mára a kutatások igazolták, hogy egyes gombafajok a TBC, a tífusz ellen lehetnek hatásosak, de rák kialakulásának esélyét csökkentő anyagokat is tartalmaznak.A gombák esetében különös figyelmet kell szentelnünk annak, honnan származik az általunk fogyasztott gomba, ugyanis a vadon élő fajták nagy mennyiségben tartalmazhatnak nehézfémet, kadmiumot, ólmot vagy esetleg higanyt is. A gombák a bioszféra szerves részét képezik, szerepet játszanak bizonyos növényi maradványok lebontásában, okozhatnak növényi járványokat, szerepük lehet bizonyos emberi- és állatbetegségek kialakulásában.A gombák elő-, illetve elkészítésénél érdemes bizonyos szempontokat figyelembe venni:- A gombát csak akkor pucoljuk meg, ha a recept ezt kifejezetten előírja, illetve speciális, erős héjú gombafajtáknál, mert az aroma- és tápanyagok legnagyobb része a felbőrben található- A gombát minél rövidebb ideig hőkezeljük, mert értékes tápanyagai a vízzel együtt könnyen eltávoznak.- A gomba, illetve gombaételek magas víztartalmuk miatt könnyen romlanak, így amilyen gyorsan használjuk fel a nyers gombát, illetve fogyasszuk el a kész ételt. A felhasználásig, illetve elfogyasztásig pedig mindenképpen tároljuk hűtőszekrényben.

Naptár
«  November 2017  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2017 Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz