Képtalálat a következőre: „recipe png”      Fenséges Ízek
     Gasztronomia felsőfokon
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Levesek [2]
Levesbetétek [2]
Pörköltek [0]
Frissensültek [6]
Köretek [0]
Rakott ételek [0]
Rántott húsok [0]
Szószok,mártások [0]
Uzsonnaételek [2]
Egytálételek [1]
Pizzafélék [2]
Főtt tészták [0]
Kelt tészták [4]
Desszertek [9]
Saláták [1]
Hidegkonyha [1]
Vegetáriánus receptek [10]
Diétás,cukorbetegek receptjei [0]
Baba konyhája [0]
Előételek [0]
Mini-chat
Nyitólap » Cikkek » Levesek

Gombaleves
Gombaleves - Pattintsd ki a gombák szárát!Gombaleves - Vágd háromba a gombafejet!Gombaleves - Vágd fel lapokra a harmadolt gombafejet!

Egyesével mosd meg a gombákat, pattintsd ki a szárukat. Vágd fel a gombafejeket; előbb harmadold, aztán fordítsd el a gombafejet egy negyed fordulattal, és most szeleteld fel fél centi vastag lapokra. A darabolt gombát tedd egy másik tálba; úgy a legegyszerűbb, ha kézzel áthúzod.
.Gombaleves - Vagdosd fel a gombaszárakat!Gombaleves - Sül a gombaszár!Gombaleves - Párold üvegesre a hagymát!

Az a tapasztalatom, hogy ha a gombaszárakat nem dolgozom fel azonnal, akkor egy hét múlva a kukában kötnek ki. (Majd-majd-majd …megromlott. ) Ezért most gyorsan vagdosd fel apróra,és amit összevágtál, azt tedd egy kis teflonedénybe. Ha kész, önts olajat a szárdarabokra, és tedd oda pirulni. Ha megpirult, akkor már nem romlik meg egyhamar. Természetesen gombakrém lesz majd belőle  .

A gombaleveshez most a hagymát készítsd elő. Pucold meg, vágd fel apróra. Egy 3-4 literes lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és kapard bele a hagymát.
Gombaleves - Keverd el a gombát a hagymával!Gombaleves - Adj hozzá 1 fakanál pirospaprikát!Gombaleves - Öntsd fel egy liter vízzel!
 Párold üvegesre a hagymát, aztán borítsd hozzá a gombát, és keverd el a hagymával. 

Gombaleves - Adj hozzá 1 fakanál sót!Gombaleves - Fedd le a levest, úgy főzd!Gombaleves - Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat a rántásnak!

Párold vagy 5 percig a gombát! (Jó sok levet ereszt.)  Akkor szórj bele 1 fakanál pirospaprikát, és jól keverd el. (A paprikázás előtt kéne berántani, de mivel ennyi levet ereszt a gomba, egy nagy csiriz lenne az egész. Ezért majd külön csináld meg a rántást, és úgy tedd a leveshez.)
Öntsd fel egy liter vízzel, tégy hozzá 1 fakanál Vegetát és 1 fakanál sót.

Fedd le a levest, úgy főzd vagy 20 percig. Egy kis fazékba tégy oda főni kb. 1,5 liter vizet a levestésztának. Szórj bele 1 fakanál sót (meg esetleg pár csepp olajat, hogy ne ragadjanak össze a tészták). Ha lefeded, hamarabb felforr a víz.Most jöhet a rántás. Egy taflonserpenyőbe önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni. Hints bele 3 fakanál lisztet, és kevergetve pirítsd zsemleszínűre.
Gombaleves - Szórj a serpenyőbe 3 fakanál lisztet!Gombaleves - Kevergetve pirítsd a lisztet zsemleszínűre!Gombaleves - Kevergetve pirítsd a lisztet zsemleszínűre!

Ha közben a fakanálra ragad a liszt, akkor az edény oldalán húzd le róla. Ha már van egy kis színe a lisztnek, akkor önts a forró lisztre kb. 2-3 dl hideg vizet, és közben kevergesd a rántást. Akkor jó, ha sistereg a felöntéskor. Ha nincs nagy hőmérséklet különbség a liszt és a víz között, akkor nehéz simára keverni.
Gombaleves - Öntsd fel a rántást 3 dl vízzel!Gombaleves - Az elkevert rántás.Gombaleves - Botmixerrel keverd simára a rántást!

Biztos, ami biztos, öntsd át a rántást egy kancsófélébe, és botmixerrel keverd simára.
Gombaleves - Öntsd a leveshez a rántást!Gombaleves - Önts még egy liter vizet a leveshez!Gombaleves - Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet!

Közben biztos felforrt már a tésztavíz, borítsd bele a 10-15 dkg levestésztát (kiskocka, csiga, eperlevél…ennek itt csipet a neve). Keverd el, és ha megint felforr a víz, vedd kisebbre a lángot, és kb. 10 percig főzd.Pucold meg a fokhagymát (a lapos végénél kezdve), és fokhagymanyomóval préseld a levesbe.
A végén egy kis késsel kapard le a nyomó aljáról a le nem pottyant préselményt, a nyomó belsejéből pedig az odaragadt hártyát, és azt is tedd a levesbe. Figyelj oda a levesre, ki ne fusson (mint nekem… majdnem)! A petrezselymet általában mindig a felforrás után teszem a levesbe, hogy ha véletlenül kifut a leves, ne vigye magával a drága zöldet.Tehát most jön a petrezselyem. Mosd meg, rendezd el a szálakat, hogy egy helyen kezdődjön a leveles rész, aztán a levelek tövében vágd le a szárakat Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet, és a késsel kapard a levesbe. Hints bele egy kevés borsot is.Már biztos fő 10 perce a tészta…Azért kóstold meg, hogy puha-e! Ha igen, akkor a csapnál szűrd le egy nagy, sűrű lyukú szűrőbe. Biztos maradnak a fazékban odaragadt tésztaszemek, ezért öblítsd ki vízzel a fazekat, és a szűrőn át öntsd ki belőle a vizet, meg azt az 1-2 szem tésztát. Jól öblítsd át hideg vízzel a szűrőben lévő tésztát, és tedd vissza a szűrőt a fazékra, hogy oda csorogjon le belőle a víz. A tésztát szedd át egy szép tálkába, úgy tedd az asztalra!Jó étvágyat!
Kategória: Levesek | Hozzáadta: Liza (2012-01-08)
Megtekintések száma: 274 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Naptár
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2021 Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz